Çinli markaların yatırımını ‘vergi’ tetikledi
Türkiye’nin uyguladığı vergi politikaları, Çinli otomotiv devlerinin yatırım kararlarını etkiledi. OSD Başkanı Eroldu, BYD ve Chery gibi markaların üretime geçmesiyle Türkiye’nin kapasitesinin 2,8 milyon adede ulaşacağını söyledi.
İstanbul’da düzenlenen toplantıda gazetecilerle bir araya gelen Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Eroldu, “Türkiye’deki otomotiv üretim kapasitesi de 2,2 milyon adede ulaştı. Buna mevcuttaki 175 bin adetlik Togg’u da ilave ettiğimiz zaman aslında bugün Türkiye’de 2,4 milyona yaklaşan bir kapasite olduğunu görüyoruz. BYD ve Chery yatırımlarıyla fabrika üretime geçtiğinde bu ilave 300-400 bin adet demek. Böylece kurulu kapasitemiz 2.7-2.8 milyona çıkacak. Ayrıca otomotiv sanayi 1,2 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirirken, son 10 yılda yatırımlarımızın toplamı 10 milyar dolara ulaştı” dedi.
YENİ BİR DENGE KURULUYOR
Türkiye pazarına giren BYD ve Chery gibi Çinli markaların etkilerini değerlendiren Eroldu, “Türkiye’nin hem üretim hem de satış pazarı olarak önemi arttı. Nitekim Çin’deki büyük üretim kapasitesi fazlası, şirketleri yurtdışına yönlendiriyor. Ülkede 450’ye yakın fabrika ve yaklaşık 150 marka bulunuyor. Öncelikle Çin, doğrudan yatırım yapmadan ihracatla girmeyi tercih ediyor. Fakat Türkiye’nin uyguladığı vergi duvarları bu yatırımları tetikledi ve aslında alınan kararların ne kadar yerinde olduğunu gördük’ diye konuştu. Küresel otomotiv pazarında yeni bir denge arayışının sürdüğünü dile getiren Eroldu, “Avrupa ve Amerika’nın Çin’e kapılarını kapatması yeni pazar arayışlarını doğuruyor. Türkiye, Fas ve Mısır gibi ülkelerde Çinli markaları daha çok göreceğiz” açıklamasını yaptı.
İÇTEN YANMALI ARAÇLAR PARA KAZANDIRIYOR
Elektrikli araçlara geçiş sürecinin dünyada farklı hızlarda ilerlediğini belirten Eroldu, “Elektrikli araçlara olan yönelim sürse de, ana üreticiler yeniden içten yanmalı motorlara odaklandı. Bugün markalar yeni benzinli motorlar geliştiriyor. Türkiye pazarında da birçok markanın elektrikli, hibrit ve benzinli olmak üzere üçlü opsiyon sunduğunu görüyoruz. Kârlılık açısından da içten yanmalı motorlar hem Türkiye’de hem Avrupa’da önde. Renault CEO’su Luca de Meo’nun da dediği gibi; ICE’dan para kazanılıyor. O yüzden ICE üretimi sürmeli. Nitekim hibrit araçlar tüketici gözünde hâlâ yeterli değeri görmüyor. Yakıt tasarrufu yeterince hissedilmiyor” ifadelerini kullandı.