2024’te pazar yüzde 25 darabilir
Otomotiv sektörünün 2023 yılını değerlendiren ve yeni yıldaki beklentileriyle ilgili açıklamalarda bulunan Otomotiv Sanayii Derneği Başkanı Cengiz Eroldu, “2023 yılının ilk on bir ayında toplam üretimimiz yüzde 12, ihracatımız adet bazında yüzde 6, tutar bazında yüzde 15 ve iç pazar yüzde 59 artış gösterdi. Otomotiv yılın ilk on bir ayında 32,5 milyar dolar ile ihracat lideri konumunu korudu. 2023’te üretimin 1,5 milyon adedi, ihracatın ise 1 milyon adedi aşmasını, pazarın da 1,2 milyon adet civarında gerçekleşmesini öngörüyoruz” diye konuştu.
PAZAR YÜZDE 25 DARALABİLİR
“İç pazarda bilindiği gibi olumlu geçen bir yılı geride bırakmaya hazırlanıyoruz” diyen Eroldu, “Ancak 2024 yılında ülkemiz ekonomisini soğutmaya yönelik politikaların gündemde olacağı dikkate alındığında pazarın yüzde 25’e varacak şekilde daralması söz konusu olabilecektir. Gelecek yıl için, artan araç fiyatları, tüketici güvenindeki değişiklikler, elektrifikasyona geçiş zorlukları ve küresel ekonomik hareketlilik gibi değişkenler, pazar beklentilerini temkinli ve belirsiz bir hale getiriyor” ifadesini kullandı.
BÜTÜNSÜL EYLEM PLANI HAYATA GEÇİRİLMELİ
Eroldu, “Dünya genelinde hız kazanan iklim politikaları ve emisyon azaltım hedefleri ile otomotiv endüstrisi önemli bir dönüşüm sürecinin içinde. AB’nin 2035 yılından itibaren yeni hafif araçlarda yüzde 100 emisyon azaltım kararı ile dönüşüm sürecinde önemli bir adım atılmış oldu. İçinden geçilen dönüşüm sürecinin büyüklüğü ve etki alanının genişliği dikkate alındığında bu süreç sadece ana sanayiinin çabası ile yönetilebilecek bir konu değil. Birçok paydaşın eş zamanlı, senkronize şekilde bütünsel eylem planlarını hayata geçirmesi gerekiyor” dedi.
AB’YE UYUMLU ÜRETİM ŞART
Ülkemiz toplam otomotiv üretiminin yüzde 72’sini ihraç ettiği ve bunun yüzde 70’ini Avrupa pazarına gerçekleştirdiğini belirten Eroldu şöyle konuştu: “Dolayısıyla, rekabetçiliğimizin korunması için AB’deki gelişmelere cevap verecek şekilde üretim yapmamız bir zorunluluk. Sanayimiz bu gelişmeleri yakından takip ediyor ve eş zamanlı olarak yönetmek üzere çalışmalarını sürdürüyor. OSD üyeleri ticari araç grubunda elektrikli araçlarını, otomobil grubunda ise hibrit ve şarj edilebilir hibrit modellerini üretmeye ve ihraç etmeye başladı.”
TEŞVİK MEKANİZMALARI GELİŞTİRİLMELİ
Dönüşüm ile hayatımıza giren / girecek olan kritik teknolojilerin yerlileştirilmesinin çok önemli olduğunu söyleyen Eroldu, “Tüm araç gruplarında (otomobil, hafif ticari araç ve ağır ticari araç) sıfır emisyonlu araçların tüketici ile buluşabilmesi için, şarj ve dolum altyapısının gelişmesi, şebeke esnekliği, endüstriyel dönüşüm için paydaşların iş birliği, tedarik sanayiinin dönüşümünü ve mevcut araç parkının gençleştirilmesini sağlayıcı teşvik mekanizmalarının geliştirilmesi gibi birçok politikanın eş zamanlı hayata geçmesi önemli” açıklamasını yaptı.