Bir Tesla’da neden bizden çıkmasın
“Avrupa Birliği fonlarından 50 bin Euro, 500 bin euro alabilir miyiz diye, Türkiye’de danışmanlık orduları var” diyen OSD Başkanı Eroldu: “Halbuki Tesla’nın bugünlere gelmesinin sebebi Amerika’da devletidir. Benzer şekilde Çin, 100 milyarca dolar harcadılar otomotiv sanayini bu noktaya getirmek için. Bizim de bunu yapmamız lazım.”
İstanbul’da düzenlenen toplantıda gazetelerin ekonomi ve otomotiv editörleriyle bir araya gelen Otomotiv Sanayii Derneği Başkanı Cengiz Eroldu, hem geçtiğimiz yılın verilerini açıkladı hem de otomotiv sanayinin geleceğiyle ilgili açıklamalarda bulundu. 2024 yılında toplam 1 milyon 365 bin adet araç üretimiyle Almanya, İspanya ve Fransa’nın ardından Avrupa’nın en büyük 4’üncü ülkesi olduğumuzu söyleyen Erdoldu, “Sektörümüz bunun 1 milyon 13 adetini ihraç ederek, 37.2 milyar dolarla ihracat şampiyonu oldu” diye konuştu.
ÖTV DÜZENLEMESİ YAPILMALI
Ülke ekonomisinin gelişmesi, büyümesi ve istihdam için bu kadar önemli bir sektörün korunması ve kollanması gerektiğini belirten Eroldu, “Ülkedeki özellikle iç pazardaki ithalat geçmiş yıllara göre işte 10-15 puan artış gösterdi. Her ne kadar alınan önlemlerle ithalatları azalsa da yine 2024’te Çinli markalar Türkiye pazarında belli bir pay aldı. Böylece iç pazardaki yerli araç payı yüzde 31’e geriledi. Bu oran 2023’te yüzde 37, 2022’de yüzde 45 idi. ÖTV muafiyetli araç alımında yerli olma şartı gelse de, Çinlilere ve Avrupa’da satılamayan araçların ülkemize gelmesine karşı, iç pazardaki yerli araç payını artıracak ÖTV düzenlemesi yapılmalı” dedi.
OTOMOTİV NACE KODLU ŞİRKET SAYISI FAZLA
“Her zaman söylüyorum Türkiye’deki asıl teşvik aslında pazar” diyen Erdoldu, “Çinli markaların yatırım yapması yerli üretici sayısını ve yerli üretim miktarını artırır. Şimdi Türkiye’de 2.5 milyon araç satılsa yatırım kararları çok hızlanır. Avrupa’da zorlukları görüyoruz fakat Türkiye pazarı büyüyor. Bizim büyük sorunlarımızdan biri, yaklaşık 4 milyon üretim yapan Almanya’da otomotiv nace kodlu 2 bin 949 şirket varken, yaklaşık 1.4 milyonluk Türkiye’de ise bu sayı 5 bin 215. Aslında bu verimsizlik, tek şirkete veya ülke çapına indirebilirsiniz” ifadesini kullandı.
BİR TESLA DA NEDEN BİZDEN ÇIKMASIN
Mario Draghi, Avrupa’yı eleştiren raporunda durumu özetlediğine işaret eden Eroldu, “Biz Ar-Ge teşviklerini küçük küçük küçük herkese verdik, hiçbir şey de olmadı. Avrupa Birliği fonlarından 50 bin Euro, 500 bin euro alabilir miyiz diye, Türkiye’de danışmanlık orduları var. Halbuki Tesla’nın bugünlere gelmesinin sebebi Amerika’da devletidir. Benzer şekilde Çin. 100 milyarca dolar harcadılar otomotiv sanayini bu noktaya getirmek için. Bu ülke çapında bir hareket. Şimdi bizim de bunu yapmamız lazım” açıklamasını yaptı.