enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Otomotivin rekabet gücü ‘yüzde 70’de saklı

Otomotivin rekabet gücü ‘yüzde 70’de saklı
02.04.2025
A+
A-

“Bir ürünü piyasaya sürme hızımız 8 haftadan 15-16 haftaya çıkarken, işçilik ücreti 11-11,5 eurolara dayandı” diyen TAYSAD yöneticileri: “Dolayısıyla rekabet savaşını kazanmamız için hattı müdafaa yoktur sathı müdafaa vardır diyerek hem satışları yüzde 70 yerli hem de araçları yüzde 70 yerlilik oranına çıkartacağız.”

İstanbul’da düzenlediği toplantıda Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Yakup Birinci ve önceki dönem Başkanı Albert Saydam, gazetecilerle bir araya geldi. Sektörün dünü, geleceği ve otomotiv sanayimizin geleceğiyle alakalı açıklamalarda bulunan Birinci ve Saydam, özellikle ‘rekabet’ gücümüzü korumamız konusu üzerinde durdu. İlk olarak konuşan Başkan Yakup Birinci, “Avrupa’ya ihracat yaparken en güçlü kasımız bir ürünü piyasaya sürme hızımızdı. Teklif isterlerdi, Alman rakibimiz 24 haftada yaparken, Amerikalı altı ayda. Biz de sekiz hafta derdik, ‘ov’ derlerdi ve alırlardı” diye konuştu.

TEDARİK SANAYİ KONFOR ALANINDAN ÇIKACAK

“Pandemiden sonra bu 8 hafta, 15-16 haftalara geldi” diyen Birinci, “Ciddi anlamda bir hızlı hareket etme kabiliyetimizi kaybettik. Ayrıca Türkiye’ye yatırım gelmesi, Türk tedarik sanayicilerini konfor alanından çıkartacaktır. Bugün stratejik kararla bir ülkede yatırım yapanlar, belki kendi tedarikçileriyle birlikte çalışmak istiyor olabilir. Ama yanı başımda bunu daha uygun maliyetle veya daha kaliteli bir şekilde yapan varsa da bir sene sonra kendi yaptığım şeyi sorgulamaya başlarım. İkinci senede neden biz alıyoruz ki, gidelim oradan alalım deriz. Günün sonunda kazanan kendini geliştiren olacaktır” ifadesini kullandı.

TAŞIMA MALİYETİ MISIRLI İŞÇİNİN MAAŞI KADAR

Şu anda rekabet savaşında bu vakte kadar hep bir sürü cephede savaştıklarını söyleyen Albert Saydam, “Üyelerimizle, kanun koyucularla, hükümetimizle, OSD, müşteri ve sendikalarla birlikte hareket etmeliyiz. Bir sanayicinin Gebze’ye bir işçisi, bir çalışanı Gebze’den  Çayırova’ya taşıma maliyeti 180 dolar. Bu Mısır’da bir işçinin aylık bedeline eşdeğer. Türkiye’deki işçilik ücreti de 11-11,5 Euro. Romanya’da, Bulgaristan’daki bir işçi elinde sefertası bisikletine biner veya toplu taşıma aracıyla gider. Ancak hattı müdafaa yoktur sathı müdafaa vardır diyerek bu işten çıkabiliriz. Yoksa bu rekabet savaşını kazanmamız mümkün değil” dedi.

İSTANBUL, SAKARYA, BURSA ÜÇGENİNİN DIŞINA ÇIKACAK

Çinli otomotiv devi Chery’nin Samsun’da 1 milyar dolarlık bir fabrika kurma kararıyla ilgili de konuşan Saydam, “Türkiye’deki sanayinin, özellikle otomotiv sanayinin İstanbul, Sakarya ve Bursa üçgeni dışında da gelişmesinin, ülkenin geleceği için hayati önem taşıyor. Sanayinin belirli bölgelerde yoğunlaşmasının, deprem gibi doğal afetler karşısında ülkeyi savunmasız bırakabileceği endişesini görmezden gelemeyiz, bu nedenle, Chery’nin Samsun’a yaptığı yatırım, sanayinin Anadolu’ya yayılması ve bölgesel kalkınmanın desteklenmesi açısından kritik bir adım olarak görüyorum” açıklamasını yaptı.

BU BİR BEKA SORUNUDUR

Samsun yatırımı bir beka sorunu olduğunu belirtem Saydam şunları söyledi: “Chery’nin Samsun’u fabrika yeri olarak seçmesi, sadece coğrafi konumuyla değil, aynı zamanda Bakan Mehmet Fatih Kacır’ın bu yatırımın Samsun’a yapılması konusundaki ısrarıyla da ilgili. Nitekim Samsun’un, Karadeniz’in önemli bir liman kenti olması ve lojistik avantajları, bu yatırımın hayata geçirilmesinde etkili oldu. Bu yatırım bölgedeki yan sanayi ve hizmet sektörlerinin de gelişmesine katkıda bulunacak ve çevresindeki illerin ekonomik ve sosyal kalkınmasına önemli bir ivme kazandıracak.”