enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

‘Üretim maliyetleri rekabet gücümüzü etkiliyor’

‘Üretim maliyetleri rekabet gücümüzü etkiliyor’
24.03.2025
A+
A-

Türkiye otomotiv sektörüne yön veren Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), 50’nci Olağan Genel Kurulu’nu gerçekleştirdi. Yapılan seçim sonucunda, mevcut başkan Cengiz Eroldu yeniden OSD Başkanlığı’na seçildi.

Genel kurulda, Türkiye otomotiv sanayisinin üretim, ihracat ve yatırımlarına dair çarpıcı veriler paylaşıldı. Türkiye otomotiv sanayisinin geldiği noktayı değerlendiren Eroldu, yalnızca OSD üyelerinin 2,2 milyon adetlik üretim kapasitesine sahip olduğunu vurguladı. Kuruluşundan bu yana 33 milyon araç üretildiğini, bunların 20 milyonunun ihraç edildiğini belirten Eroldu, “2024 yılında bir üyemizin kapasite artışıyla birlikte, toplam üretim kapasitemiz 2 milyon 200 bin adede ulaştı. Yeni yatırım kararlarıyla birlikte, önümüzdeki dönemde bu rakamın 2,8 milyon ila 3 milyona ulaşacağını öngörüyoruz” dedi.

İHRACATTA REKOR: 37,2 MİLYAR DOLAR

“2024 yılında 37,2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren sektör, bu rakamın 2025’te 39-40 milyar dolara ulaşmasını bekliyor” diyen Eroldu, “Buna rağmen sektörün en büyük sorunlarından biri iç pazardaki yerli üretim payının düşmesi. Otomobilde iç üretim payı yüzde 30, hafif ticari araçlarda yüzde 27 seviyesine geriledi. Oysa bu oranlar geçmişte yüzde 41 ve yüzde 64 seviyelerindeydi. Otomotiv sektörü, dış ticaret dengesine katkı sağlayan bir konumdayken, şu an sıfır veya negatif seviyeye geriledi. 2023 yılında 6,6 milyar dolar olan otomobil dış ticaret açığı, 2024 yılında 4,8 milyar dolara gerilese de geçmişte 8,6 milyar dolar dış ticaret fazlası veren sektör için bu rakamlar düşündürücü” ifadesini kullandı.

ÇİN’İN ARTAN ETKİSİ VE KÜRESEL TEHDİTLER

Çin’in otomotiv üretimindeki payının arttığını ve ihracatının yükseldiğini belirten Eroldu, “Çin’de 48 milyon adetlik bir üretim kapasitesi var, ancak şu anda 31 milyon araç üretiyorlar. Bunun yüzde 45’i yeni nesil elektrikli araçlardan oluşuyor. Çin, büyük bir ihracatçı konumuna gelirken, diğer pazarlar için ciddi bir rekabet tehdidi oluşturuyor” dedi. Çin’de 430 faal otomotiv fabrikası ve 150 aktif marka bulunduğunu ifade eden Eroldu, iç pazarda ise yüzde 95 oranında yerli markaların tercih edildiğini belirtti.

REKABETÇİLİK KAYBI ENDİŞESİ

Türkiye otomotiv sanayisinin rekabetçiliğinin zayıfladığına dikkat çeken OSD Başkanı, işçilik maliyetlerinde yaşanan artışa değindi. Türkiye’nin üretim maliyetlerinde Romanya ve İspanya ile benzer seviyelere geldiğini ifade eden Eroldu, “2021’de Fas ile aynı seviyedeydik, bugün ise fark üç katına çıktı. Bu da rekabet gücümüzü olumsuz etkiliyor” dedi. Sonuç olarak, Türkiye otomotiv sanayisi büyümeye ve ihracat liderliğini sürdürmeye devam etse de, yerli üretimin payındaki düşüş, artan maliyetler ve küresel rekabetçilik sorunları sektörün önündeki önemli başlıklar olarak öne çıkıyor.