enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

5 soruda Kia XCeed

5 soruda Kia XCeed
A+
A-

1.6 dizel motora sahip Kia XCeed 136 beygir gücünde. 320 Nm tork üreten aracın ilk kalkışı, ivmelenmesi iyi. 4 günlük sürüş boyunca ortalama 6 litrelik yakıt tüketimine ulaştım.

Kuantum sarısı diye tabir edilen rengin, tasarımla ve siyah detaylarla buluştuğu Kia XCeed ile Vatan Caddesinde en sağdan giderken kenarda bekleyen bir vatandaş kolunu kaldırdı ‘dur diye işaret etti; Hey hey taksi Bütün işlerim gitti aksi Hey dur taksi. 90’lı yılların Küçük Emrah’ına saygılar.

Sağa sola baktım, dikiz aynasından arkaya baktım ortalıkta benden başka sarı otomobil yoktu. Aracın içinde; altımdaki araç 1.6 litre dizel 7 ileri otomatik 136 beygir gücünde Kia XCeed, diye mırıldandım. Anlaşmışlar gibi biraz sonra bir kişi daha ‘Dur taksi’ diye el kaldırdı. Ya bunlar ‘tavuk karası’ ya da her gördükleri sarı aracı taksi sanıyorlar ☺

Nihayetinde 4 günlük test boyunca direksiyonunda olmaktan keyif aldığım, anahtar cepte kapıları açıp bindiğim ve çalıştırdığım XCeed ile sürüş deneyimleri anlatacağım 5 soru soracağım ve sizler için cevaplandıracağım.

1- İLK GÖRÜŞTE KIA XCEED

‘Tasarım göreceli bir kavramdır’ deriz ya. Bu aracın tasarımını beğenmeyecek yoktur herhalde. 18 inç’lik jantları, sportif duruşunu destekleyen ayrıntıları, önden arkaya farlarıyla uyumu, aynalar dahil siyah detayları ve panoramik açılır cam tavanıyla XCeed, Kia’nın ‘hareket eden karizma’sı diyebiliriz.

2- ARACIN ÖN KOKPİTİ NASIL?

Kapısını açtığımda siyahın, kuantum sarısıyla uyumunu ve araç kullanırken ihtiyacım olan tüm ayrıntıları tek bakışta gördüm. Bu kadar detayı, bir bakışınızda aynı anda görüyorsanız tasarımı iyi demektir.

Elektrikli otomatik ayarlanabilir ve hafıza özellikli koltuğu ayarladım. Ön yolcu koltuğunda bel desteği var fakat kol yardımıyla ayarlanıyor. Aynı zamanda koltuklar ısınabiliyor.

Isıtmalı ve sportif direksiyondan 12.3 inç gösterge paneli ile 10.25 için dokunmatik ekranın multimedya ayarlarını yönetebilmek konfor ve güvenlik açısından önemli.

Dijital ekranın, çift bölmeli otomatik klimanın, kablosuz şarj ünitesinin, Usb girişi ve 12 V güç ünitesinin sürücüye dönük olması da önemli bir detay. Otomatik açılır camlar, elektrikli katlanır aynalar, dikiz aynasının olduğu yerde gözlük koyma bölmesi, kol dayaması, kapaklı bardaklığı daha bir çok detay kokpitte elinizin altında.

3- BAGAJ HACMİ VE ARKA KOLTUKLAR?

Elektrikli bagajı tek dokunuşla açtım ve kapattım. İsteyenler anahtardan da açabilir. 426 litrelik bagaj hacmi olan XCeed’in arka koltuklarını tamamen yatırdığınızda hacim 1378’e çıkıyor. Kol dayaması ve çift bardaklığı olan arka koltuklar esasen iki kişinin oturacağı şekilde boyutlandırılmış.

Fakat ortada şaft tünelinin olmaması 3’üncü bir kişiye avantaj sağlayacaktır. Arka kapıların üstünde ısıtma tuşu olan koltuklarda oturanlar için havalandırma menfezi de var.

4- PERFORMANSI NASIL?

1.6 dizel motora sahip Kia XCeed 136 beygir gücünde. 320 Nm tork üreten aracın ilk kalkışı, ivmelenmesi iyi. Virajlarda sarsılmayan araçta sport modunu devreye aldığımda hızlanmasının heyecanını yaşadım.

Bağımsız süspansiyonları özellikle şehrin ara sokaklarında gezdiğinizde rahat ettirecektir. 198 km/s hıza ulaşan araçta 4 günlük sürüş boyunca ortalama 6 litrelik yakıt tüketimine ulaştım. Fabrika verilerinde karma yakıt tüketimi 4.5 litre.

5- XCEED GÜVENLİ Mİ?

Bazı özellikleri sayayım siz karar verin. Geri görüş kamerası ve arka park sensörü (bir çok aracın kaza yapma riskini ortadan kaldırıyor)

– Boyun yaralanmalarını önleyen aktif ön koltuk başlıkları

– Üç noktalı arka emniyet kemerleri

– Motor kilitleme sistemi (Immobilizer)

– EBD destekli ABS fren sistemi

– HAC (Yokuş Kalkış Destek Sistemi)

– ESC (Elektronik Dengeleme Programı)

– BAS (Fren Destek Sistemi)

– VSM (ESP’li Araç Denge Yönetim Sistemi)

– TCS (Patinaj Engelleme Sistemi)

– ESS (Acil Fren Sinyali)

– TPMS (Lastik Basınç İzleme Sistemi)

– ABS fren sistemi.

Sürüş izlenimi: Fırat İpek

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.